Maaike uit Zoetermeer wint Witte Anjer Prijs

Publicatie uit Zoetermeers Dagblad – 21 juni 2019

Doven Anders Ouder Worden groep feliciteert Maaike met deze prijs. We zijn er trots op dat ze bij Doven Anders Ouder Worden groep haar lezing over “Vrijheid” heeft gegeven.

Maaike Hoogewoning, veteraan en operatieassistent, is de winnaar van de Witte Anjer Prijs. Met deze publieksprijs van het Nationaal Comité Veteranendag wordt iemand in het zonnetje gezet die zich extra inzet voor veteranen. De Zoetermeerse werd gekozen uit honderd nominaties.

Naast haar reguliere baan bij Defensie is ze actief als gastdocent bij Veteraan in de Klas, treedt ze vaak op als spreekster en schreef ze vorig jaar een boek over haar ervaringen in Afghanistan: Oorlog in de Operatiekamer.

Hoogewoning staat al bijna 22 jaar in de operatiekamer, zowel in Nederland als op missie. Sinds ze werkzaam is bij Defensie is ze uitgezonden naar Kosovo en Afghanistan. De missies hebben haar leven veranderd. “De jonge mannen waar wij als medisch team niets meer voor konden betekenen zal ik nooit vergeten.”

Voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag Jaap Smit: “Maaike slaat een brug tussen de samenleving en veteranen. Door haar ervaringen overal te delen, op scholen, tijdens conferenties, op universiteiten, als lid van de ambassadeurspool van Defensie en door het uitbrengen van haar boek, brengt zij veteranen en de samenleving dichter bij elkaar. Daarmee draagt Maaike wezenlijk bij aan het vergroten van maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen.”

Over haar ervaringen als operatieassistent en eerste luitenant schreef ze een boek waarin ze een kijkje geeft in het wonen, leven en werken op missie. Ze probeert hiermee meer bekendheid te geven aan het militaire leven op uitzending. Daarnaast benadrukt ze graag dat het thuisfront ook heel belangrijk is. “Militairen gaan weg, maar het thuisfront heeft ook een missie te doen. Zelf hebben mijn partner en ik bijvoorbeeld twee kinderen. Hij moet het ook allemaal maar regelen.”

Hoogewoning werd genomineerd door haar moeder Wilma van Stiphout. “Maaike vindt het belangrijk dat mensen weten wat onze militairen doen in het buitenland en waarom. Vrede is niet vanzelfsprekend, dat wil zij graag toelichten. Zij draagt alle veteranen een warm hart toe.”

De speciaal ontworpen prijs is uitgereikt door Jaap Smit. Tijdens Veteranendag op 29 juni is Hoogewoning eregast in de Ridderzaal in het bijzijn van Koning Willem-Alexander. Voorafgaand aan de ceremonie wordt ze ontvangen door vicepremier Hugo de Jonge.