Rondleiding 26-9-2018

Dat iedereen nieuwsgierig was naar de Tweede Kamer blijkt wel dat iedereen op tijd aanwezig was. We werden ontvangen de Amber (bekent van bijeenkomst met raadsleden gemeente).

Vooraf gaf Amber ons toelichting. We gaan naar Tweede Kamer op publieke tribune. Om daar binnen te komen gaan we door de beveiliging zoals op vliegvelden. Alles gaat door scanner. We gaan in de Ridderzaal kijken. De Eerste Kamer is een oud gebouw en daar zitten 75 senatoren die niet door het volk wordt gekozen. Ze worden gekozen door leden van de Provinciale Staten. Als jullie volgend jaar mogen kiezen bij de Provinciale Staten verkiezing een beetje invloed uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Eerste Kamer vergaderen op dinsdag en dan kun je daar kijken. Vandaag helaas niet.

Tussen Eerste Kamer en het torentje van de minister president is de Treveszaal waar wekelijks de ministers op vrijdag vergaderen.

Toelichting voor Ridderzaal op Binnenhof

Achter mij de ridderzaal, gaan we naar binnen dat is het oudste gebouw van het binnenhof. Wat wel mooi is om hier te vertellen, dit is ook de plek waar Prinsjesdag plaatsvindt. Elke derde dinsdag van september.

De schoorsteen met de grondwet tekstartikel.

Koningin Wilhelmina die zat onder deze schoorsteen.

Juliana heeft dat veranderd. Die ging de troon een centrale plek geven. Dat ik iedereen aan kan kijken. Dat heeft zij aangepast. Maar zat wel een politieke gedachtte achter. Dat ze niet hoefde te kiezen wie op de eerste rij kwam want ze had er twee!

De huidige plaats

Is die schoorsteen gemaakt voor het ministerie van roken?

Gids: die schoorsteen is nog nooit gebruikt geweest!! Het is gewoon zo en denk wel dat het tocht als je daar zit, beter om op de huidige plek te zitten.

Als er een oorlog verklaard moet worden. Hoop je natuurlijk niet maar als dat verklaard wordt, wordt dat in een verenigde vergadering gedaan. Verenigde vergaderingen zijn bijzonder.

Het jaar dat de koning de rol overnam van zijn moeder waren er 3 verenigde vergaderingen. Troonrede in deze zaal, de in lnhuldiging vond plaats in Amsterdam.

De Ridderzaal

Als een militair onderscheiden wordt zoals de Willemsorde. Of als sporters medailles hebben gewonnen, dan worden ze vaak hier gehuldigd. De laatste keer was het anders. Ze vonden ze het belangrijk dat de paralympische sporters tegelijk gehuldigd konden worden. Die trap beklimmen was een probleem voor rolstoelers en dat wordt nu op andere plek gehouden.

We staan nu in de ridderzaal, het is eigenlijk een groot gebouw met meer zalen. Dit stukje is wel het bekendste. Op deze plek is de stad Den Haag begonnen. Dat is begonnen met een jachtslot. Daarnaast de rechtbank, beneden zag u die prent. Is een rechtbank geweest van Johan Van Oldebarneveld is hier berecht in 1619. Verder is het ook een slaapzaal geweest voor Franse soldaten. Die hadden het ’s nachts koud, namen ze hun paarden mee, kunnen we daar tegen aan liggen, krijgen ze het warm.

Poseren voor de zetel van koning Alexander
Is dit een toekomst plekje voor tolk gebarentaal om van te dromen

Over enkele jaren wordt het binnenhof gerenoveerd het zal 5 jaar dicht gaan. Dat betekent dat Prinsjesdag hier niet plaats kan vinden maar de Eerste Kamer en Tweede Kamer ook niet kunnen vergaderen op deze locaties. Deelnemer reactie – ze kunnen naar Rotterdam. Ze kunnen zelfs in de Kuip!

Het gebouw van de Tweede Kamer is vrij nieuw. 1992. En toch moet het gerenoveerd worden!

De gebouwen moeten aangepast worden en dat geld moet ergens vandaan komen.

Er moeten aanpassingen gedaan worden. Maar, wat er ook moet gebeuren, overal op de grond liggen kabels. Daar kun je over struikelen. Het is wel hier wel nieuw en het is tussen 2 oude gebouwen ingebouwd. Die twee oude gebouwen die moet en wel opgeknapt worden.

Als we binnen zijn, kunnen we al onze spullen in kluisjes opbergen.

De kluisjes kunnen jullie zelf gebruiken met een viercijferige code. Geboortejaar of postcode, maar onthoud het nummer van de kluis!

We zijn in de Statenpassage. Dat is de centrale hal van de Tweede Kamer. Dit hele gebouw is dus ook Tweede Kamer. We (ProDemos) nemen veel scholieren mee naar toe. Hierna neem ik jullie ook mee naar de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer.

We zien daar Tamara van Ark zij is staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid.

Vanuit de kamer geeft z kamer antwoorden over de participatie wet en dat gaat over werkplekken die beschikbaar zijn.

Nu motie 10.

Voor mij is heel belangrijk de overweging die zegt doelstelling van die garantiebanen blijft onverminderd overeind en gezamenlijke inspanning in nodig. Het oordeel wat ik ga geven, ik wil zorgen dat werkgevers meer banen moeten realiseren en administratieve lasten verminderen.

Het moet mogelijk worden. Via inkoop van diensten. Dat scheelt veel tijd en energie.

Het zou goed zijn om werkgevers te belonen die meer mensen in dienst nemen.

Overheids werkgevers blijven hun verantwoordelijk houden. Als de motie aangenomen wordt zal ik UWV en belastingdienst vragen om het op te zetten totdat we de uitwerking weten.

Hierna kwamen we terug in de Statenpassage en de rondleiding was afgelopen.

De rondleiding is ten einde en even gezellig drinken en napraten

ProDemos bedankt voor deze mogelijkheid en tot 24 oktober met de tweede groep.