Stadsdriehoek wandeling met gids 27-3-2019

Jannie Aalderink verwelkomde de deelnemers. Jannie is lid van de Anders Ouder Worden groep (AOW) voor overleg met andere AOW wijk groepen bij Stedelijk Overleg van Pluspunt. De Wijkorgaan Stadsdriehoek heeft als wijkgroep van Anders Ouder die in kipstraat 37 bij elkaar komt. Dat is het punt waar we elkaar ontmoeten om met de gids de stadswandeling te doen.

Verzamelen bij Wijkorgaan Stadsdriehoek,. Kipstraat 37

De stadswandeling Bep Hofstede is de gids en verteld ons wat we zullen zien. Tolk gebarentaal is Liesbeth Wulffraat en schrijftolk Davy de Bruin. Verder veel plezier en ik geef het woord over aan gids Bep Hofstede! Bep Hofstede is van de Gilde.(Gilde is een beroepsgroep). Veel grote steden hebben Gilde groepen zoals Amsterdam, Leiden, Groningen, Rotterdam enz. Doven AOW heeft nu een gids ingehuurd, maar je kan ook alleen met familie of met gezin ook een gids inhuren. Zo kan je ook alleen wandelingen doen. Die hebben we helemaal uitgeschreven door de hele stad heen. Alle wandelingen worden gelopen of georganiseerd zoals men wil met bijv. bus. Bep deelt folder van diverse rondleidingen uit

Gilde voor rondleiding Bep laat zien hoe Rotterdam vroeger uitzag.

Bep wil eerst vertellen hoe Rotterdam gegroeid voor we met de rondleiding beginnen. De geschiedenis van Rotterdam. Rotterdam is begonnen in de 12e eeuw als vissersplaatsje langs de Rotte. Bep laat dit zien uit een historisch atlas van Rotterdam. Ze laat een plaatje zien van Rotterdam in het begin in 1236. Het werd afgezet met dijken en deze dijk loopt door Rotterdam heen. Die dijken lopen tot Schiedam toe. Het groeide steeds aan. Rotterdam groeide uit. Grote plaatsjes hier was Dordrecht en Delft.

Dordrecht lag mooi op de kop van de rivier en kon goede handel bedrijven. Dordrecht mocht goederen opslaan in pakhuizen. Werd het in 14 dagen niet verkocht dan pakte ze het in en gingen ze verder de rivier af. Daar verdiende ze heel veel aan. Zo werd Dordrecht zo rijk. De Rotte komt van boven (=noorden) waar Rotterdam mee is vergroeid van een klein plaatsje waar later een stadsmuur met alle torens erop omheen kwam te staan. Een deel van de stadsmuur gaan we straks zien.
We gaan kijken bij de Groote of St. Laurenskerk daar liep de Rotte achter. Ze hebben hem dichtgegooid en viaducten of hoge luchtbruggen neergezet om de treinen overheen te laten gaan. In 1992 hebben ze een tunnel gegraven en daar gaat de treinen door. Daarna is het hoge spoor gesloopt. Daarna is de markthal gebouwd. Voor de bouw van de markthal is gegraven en daar hebben ze veel voorwerpen van vroeger gevonden en die zie je terug in de parkeergarage van de markthal. Daar zie je de geschiedenis van Rotterdam.
Bij het begin van de rondleiding vertelde Bep dat je aan de woningbouw vaak kan zien in welke tijd het gebouwd is.
Hierachter is het Vendu huis. Maar kijk wat voor mooie poppetjes er zitten.
Rond 1900 had je allemaal klassieke architectuur en bouwstijlen. Na 1900 was Jugendstil een bouwstijl die veel in Den Haag te zien is. De Jugendstil stijl is ook in meubelen en alles terecht gekomen! Ze spraken ook over de slaoliestijl.
Hotel Savoy is later gebouwd.
– mondriaan stijl is ook strak met veel keuren invloed op de achitectuur en kunstenaars.
– Jugendstil heeft ook met mode te maken.
Komt er iemand uit Helmond? Iemand uit Helmond? Niemand?
– de bouwer van kubuswoningen.
– daar zit ook de bibliotheek.
Dit is zo’n prachtige tekenwinkel Harold, ze hebben van alles!
– mijn moeder is schilderes, koopt altijd hier.
– van Beek is eigenaar van de Teken winkel Dat is een goed bedrijf
Het is vorig jaar overgenomen door iemand anders volgens Bep.
Zoveel spullen hebben ze….. We gaan verder.
Ook Rotterdam kunnen kinderen veilig spelen op straat hier die afgesloten zijn van het weg verkeer en vaak omgeven zijn door woningen waar kinderen veilig kunnen spelen. Het zijn vaak binnenplaatsen waar het rustig is.
Bep: Noordereiland is nooit een eiland geweest. Het zat vast aan Feijenoord .
Meneer Pinkhof heeft het kanaal laten graven en toen was het pas eiland!
Als je naar het plaatje hierboven naar de ontwikkeling van Rotterdam kijkt dan zie je daar dat Blaak ook een rivier geweest. Het is nu dicht gegooid met onder andere met aarde van de Wijnhaven.

Op achtergrond de Willemsbrug gezien vanaf de O|ude Haven.

De Willemsbrug is in de plaats gekomen van de oude Maasbruggen. De Maasbruggen was een baileybrug die bestaat uit standaardsegmenten en als zodanig zeer snel opgebouwd kan worden. De basis van het ontwerp is een vakwerkbrug. Dit type brug is in eerste instantie ontworpen voor toepassing door genietroepen van het leger en kan maximaal 60 meter vrij overspannen en zware voertuigen dragen. Dit brugtype is nog steeds in gebruik voor militaire en civiele toepassingen en wordt wereldwijd beschouwd als een knap staaltje militaire techniek. De Willemsbrug is een moderne brug in de skyline van Rotterdam een opvallend brug. De weg loopt nu met een slinger hier om heen en toen was de haven dicht. Nu is hier de oude haven. Feijenoord is pas ontwikkeld toen meneer Pinkhof kwam in 1870 en wat nu het Noordereiland is zat vast aan Feyenoord. Omdat er besloten was een vaste oeververbinding in de vorm van bruggen tussen de rechter- en linker Maasoever te gaan bouwen, moest daar ook een beweegbaar gedeelte in komen voor het doorlaten van hogere schepen. Dat beweegbare deel was moeilijk te bouwen in de brede Nieuwe Maas Een bijkomstigheid dat aan de spoorhaven de Joden zijn vervoerd naar Duitsland. Ze werden in een loods bij elkaar gebracht vlakbij de de Rozenstraat. Ze gingen hier vandaan met de trein naar Duitsland. Er was daar een trein station op zuid. Naast het ziekenhuis zat dat. – naast het ziekenhuis was een station toen ik klein was nam ik die naar Utrecht Bep: vroeger had je geen doorgaande trein. Dit was het kopstation naar Utrecht? Bep: ja maar toen nog niet naar Dort Geen rechtstreekse verbinding. Net als in Parijs moet je ook naar een ander station om verder kunnen reizen. Een kopstation is een eindstation. Deelnemer vertelde toen ik klein jongetje was, was het station Maas. Om naar Den Haag te gaan moest eerst naar station Blaak was dan daar met de trein naar Den Haag. De station Maas is gesloopt en ging naar Utrecht. Pas vanaf 1873 heb je een doorgaande route gekregen en gelukkig niet kapot gebombardeerd. IN de oude Haven liggen boten voor weinig geld. Ze hebben allemaal toeristische functie.

De scheepswerf zoals dat vroeger was.

De scheepshelling wordt gebruikt om de oude boten te repareren en daarvoor hoefden ze niet veel te betalen. Door weinig inkomsten wordt nu gepraat hoe dit verder moet. Het brengt niet genoeg op om dit in stand te houden. We zullen wel zien waar het op uit komt. Vroeger gingen de kinderen de museum bezoeken en vonden dat geweldig om dat te beleven.

Kubus woningen van Blom uit Helmond.

Blom heeft die kubuswoningen gebouwd. Dat is duur. En dit moest dan het geld opbrengen. Eigenlijk was de opdracht: maak een overgang boven de rijksweg. Wij noemen het: Blaakse bos. Wat Piet Blom ook gemaakt heeft is de potlood.
We gaan straks wat dichterbij kijken.

Het verhaal van Blom aan de Spaansekade

Kijk, allemaal met paard en wagen. Dat stonk in de stad en het was een herrie!!!

Hier moet je kijken als je ramen andersom doet. Misschien hadden ze een beetje veel gedronken. Hoe met het rolgordijn moet dat van beneden naar boven????

Wat weet Bep te vertellen van het “Witte Huis”.

Het witte huis vroeger ging hier een tram. Het was vroeger het hoogste gebouw van Rotterdam. Het was 40 meter hoog wat nu niets meer is vergeleken met wat nu wordt gebouwd. Het was het eerste hoogste gebouw van Rotterdam.
Later kwam er nog veel meer bij, toen was het ineens niet meer zo hoog.
Toen ze meer gingen bouwen moesten ze nog naar Amerika om te kijken hoe dat gebeurde. Want het was moerasgebied en hoe ga je daar een groot gebouw opzetten? Toen ze aan het heien waren, viel het gebouw daarnaast al om…… Dus toen hebben ze maar grond erbij genomen en toen was het bijna vierkant.
Jugendstil is dat. Het heeft geel groen, en ook slingers. Die lelieachtige dingen.
Het is gebouwd rond 1900. Er zit in het midden een lift met trappenhuis. Het zijn allemaal kantoren en Bep is op het dak geweest.
Op monumentendag mag je op het dak. En dan zie je de markthal.
Het is een aanrader om daar eens in het Witte Huis te kijken en is ook nog leuk. Deze huizen zijn niet gebombardeerd. Andere huizen zoals koopmanshuizen zijn afgebroken en opnieuw opgebouwd. Door de komst van de metro moesten ze het afbreken en toen hebben ze het in originele staat gebouwd.


We gaan naar de ommuring kijken. Vroeger was de stadsmuur met torens. Die zijn allemaal gesloopt en een klein stukje is hier nog te zien. Dat is nu in het station te zien met een kastje van gevonden voorwerpen. De weg van Station Blaak heet ook Blaak. Het heeft hier open gelegen met water waar schepen in konden varen later is dat dicht gemaakt. Nu gaat de trein en metro er door en boven de tram. Maar vroeger was het water. Dit is de Blaak. De Blaak en hier hebben ze huizen gebouwd. Was een hele discussie want om te gaan bouwen boven op de trein tunnel. Dat durfde de gemeente niet aan. De NS heeft hier gebouwen neer gezet. Nu zie je overkapping van de trein. Ze hebben een doorzichtige schotel van gemaakt.

Rotterdam geeft alles een naam… Dus dit is de fluitketel….Voor de tekenaars onder ons, is dit de Willem de Kooning academie een hogeschool voor beeldende kunst. Dat is de Binnenrotte. Vroeger was hier markt waar ook pepernoten werd gehandeld. Éen van de deelnemers zei dat je niet kan zien wat 50 jaar geleden was wat je niet kan herkennen. Alles is mooi veranderd en mis het oude. Raad wat dit is! Maarten Toonder heeft striptekening gemaakt en is geboren op het Noordereiland. Tompoes staat ook op het Noordereiland

De markthal met de woningen.

We gaan de markthal in en dan spreken we af dat we over 10 minuten rechts bij de liften staan. Binnen….. Dan in het middenin is aan de rechterkant liften. Daar kun je even vrij rondkijken. Aan de rechterkant die wand is van glas en zit helemaal in de kabels. En die kan 3 centime ter naar binnen en naar buiten bewegen. Want de wind kan erop staan.

De kleurige geschilderde bloemen wand met de ramen vanuit de woningen en gaten om het galmen tegen te gaan.

Het is koud en er is geen verwarming binnen. Ze hebben hier huizen in gemaak. Want in Spanje heb je ook een markthal en daar zitten geen huizen in. Apart is dat dat hier wel zo is. We gaan kijken!!! De platen die groot zijn daar zitten allemaal gaatjes in om het geluid kwijt te kunnen! Anders krijg je teveel galmend geluid.

We gaan dadelijk met de lift naar boven en kunnen we het nog mooier zien. Dus kijk gewoon even. Het is de parkeergarage met een tentoonstelling wat ze hier allemaal gevonden hebben qua archeologische vondsten.

Parkeergarage onder de markthal.
De archeologische vondsten te zien in de parkeergarage.

We gaan dadelijk met de lift naar boven en kunnen we het nog mooier zien. Dus kijk gewoon even. Het is de parkeergarage met een tentoonstelling wat ze hier allemaal gevonden hebben qua archeologische vondsten. Daar lopen we omheen en dan met roltrap naar boven en daar zie je de tijdlijn van de geschiedenis van Rotterdam. Sta je midden in de stad hè? Als je hier parkeert hè? kan je alles van af hier zien. Moet je daar even op het parkeer apparaat kijken de prijzen……. Ja vind het vind het niet duur voor midden in de stad. Hier boven heb je Albert Hein.Hier zie je de tijdlijn, langs de trap. Als er mensen naar het toilet willen kan dat hier. We gaan de achterkant naar buiten gaan.

De tijdlijn op de roltrappen.

Vroeger stond die school hier. Dit was de school. Die hebben ze nu naar boven gebouwd en boven is de speelplaats!
We gaan even bij de Laurenskerk kijken!De Laurenskerk is wel mooi.
Boven bij die waterloop tekening was de Laurenskerk al te zien en vroeger werd de kerk midden in het dorp gebouwd. De Laurenskerk is ook midden in het dorp geplaatst.


Zo gaan we dadelijk hier de weg over en dat is die Schiedamse hoge zeedijk. We lopen dadelijk over de eerste dijk van Rotterdam. Dit gebouw hebben ze de steentjes allemaal op verschillende kanten gebouwd. Als je die dichtbij ziet, zie je dat die steentjes allemaal. Dat heeft ook te maken met het nieuwe bouwen. In architectuur heb je de Delftse school en Amsterdamse school. En weet ik veel wat voor scholen. Ik noem het: nieuwbouw van Steigerkerk. En dat is rond 1930 begonnen. Dat is een mooi gebouw!! Maar we gaan naar deze kerk kijken! We gaan hier de dijk over. Waarom is die soort afgestopt.

Klein model van toren in de Laurenskerk.

De kerk is in de 14e eeuw gebouwd als houten kerk met spitse toren anders en hoger gebouwd. De toren is scheef gaan staan en toen zijn ze gestopt met bouwen. Met gewichten zijn ze weer recht gekregen en daarna zijn de torenspitsen niet op gezet. omdat er geen geld meer was Als je vroeger in het dorp kwam wonen, moest je je steentje bijdragen. Dan moest je 30 stenen aanleveren om hier te kunnen wonen. Dat was Rotterdam voor 1940 In mei 40 is de kerk blijven staan. Ook de de Dovenschool in de Ammanstraat. De kerk stond in de meidagen in houten steigers. Het waren brand bommen en die verbranden de zijkanten en de daken van de kerk. Maar de toren niet. Nederlanders wilde hem afbreken. Ze hebben natuurlijk veel afgebroken. Ze waren al bezig met stadsvernieuwing. Maar de Duitsers wilde dat hij bleef staan.

Stadhuis en gemeentehuis is ook niet gebombardeerd. En de kerk is in brand gevlogen, dus niet echt gebombardeerd. De kerkdeuren zijn geschonken door scheepsmagnaat/pakhuismeester van Ommeren. Hier zie je de pelikaan die zijn jong voedt. Dat is vrede (boven de deur) Ze hebben een scherm er voor gezet. Het is een protestantse kerk geworden, hij is vrij kaal…….
Hier staat het grootste orgel van Europa. Maar in de oorlog zijn de pijpen verbrand. Hier hangen tekeningen van de kerk in de oorlog.

Vertolken wat is uitgelegd. Op de achtergrond kijkt Erasmus toe met verwondering naar gebaren.

Kijk, en daar staat Erasmus. Erasmus geboren in Rotterdam. Zijn vader was Priester en moeder was…. huishoudster. Ze hebben 3 jaar in Rotterdam gewoond en toen naar Gouda vertrokken. Maar hij zei altijd: ik ben Rotterdammer! Dat maakt hier alles op Erasmus geïnspireerd is. Vroeger stond het op de Coolsingel. Om 12 uur sloeg hij de bladzijde om. Bep dat zeiden we tegen de kinderen. Vader was een priester en konden niet trouwen. Daarom werd hij verbannen naar Suriname. Erasmus zelf was een bastaardkind. Het beeld stond ook in Suriname en in Gouda. Bekend is dat toen hij 3 jaar was naar gouda ging. Hier stond het huis van Erasmus. Zo zijn we aan het einde van de rondleiding in de Stadsdriehoek gekomen en de deelnemers waren hierover tevreden.

Verslag opgemaakt door Aleidus Aalderink d.d. 22 april 2019